8 Makanan Bagus Untuk Mata Sihat, Cerah & Terang! Lobak Ada Dalam Senarai?

Makanan untuk mata sihat ada banyak!

#1. Sayur berdaun hijau gelap

Untuk mengelakkan penyakit mata seperti degenerasi makular – keadaan yang menyebabkan kerosakan retina secara progresif, menyebabkan kerosakan pada penglihatan dengan perlahan.
Jadi, sayur hijau gelap, seperti kailan, bayam, collard green dan romaine, sudah tentu harus ada di dalam menu.

Ini adalah kerana ia mengandungi lutein dan zeaxanthin, dua nutrien penting yang mempunyai fungsi antioksida dalam badan dan membantu mencegah kerosakan sel.

Daun hijau sebenarnya mempunyai banyak vitamin dan mineral yang membantu mengekalkan mata yang sihat, seperti vitamin C (antioksida yang menghalang degenerasi makula yang berkaitan dengan usia – AMD – dan katarak), beta karotena (yang merupakan sejenis vitamin A, penting untuk mencegah AMD dan katarak, serta rabun malam), lutein dan zeaxanthin.

Sebenarnya, lutein dan zeaxanthin adalah dua nutrien penting untuk kesihatan mata, kerana kedua-duanya didapati dalam kepekatan yang tinggi dalam makula anda – bahagian tengah kecil retina anda yang bertanggungjawab untuk penglihatan pusat yang terperinci.

Baca lebih lanjut
Lebih khusus lagi, lutein juga terdapat dalam pigmen makula – untuk membantu melindungi penglihatan pusat anda dan membantu dalam penyerapan cahaya biru – dan zeaxanthin terdapat dalam retina anda.

Makanan untuk mata sihat #2. Keledek

Buah oren terang dan sayur-sayuran mendapatkan warnanya dari karotena beta, pelopor kepada vitamin A, yang membantu menambah kesihatan penglihatan.

Ini adalah sumber yang sangat baik bagi vitamin A dan C, seperti yang dinyatakan sebelum ini, bahawa ia adalah antioksida yang melindungi mata daripada AMD dan katarak.

#3. Asid lemak omega 3

Sumber yang paling biasa omega-3 adalah ikan seperti salmon, sardin, tuna dan ikan kembung, mempunyai pelbagai manfaat termasuk untuk kesihatan mata anda.

Selain daripada ikan, anda boleh cuba walnut yang mengandungi selenium (membantu dalam proses pengoksidaan), dan asid lemak omega-3 (yang membantu menjaga pengaliran saraf yang betul di dalam retina).

#4. Buah mangga

Seperti kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran kuning, ini adalah sumber besar vitamin A, dan juga sumber vitamin E, yang membantu mengawal tekanan pada mata.

#5. Buah epal

Buah ini mengandungi beberapa antioksida, termasuk pigmen tumbuhan quercitin (yang melindungi mata daripada sinaran solar) dan rutin (yang diketahui membantu mengurangkan kebocoran di saluran darah kecil di dalam retina).

#6. Kekacang juga bagus untuk mata

Ini antara makanan yang bukan sahaja lazat, tetapi juga sumber vitamin E dan zink (yang diketahui dapat membantu menstabilkan dan meningkatkan penglihatan pesakit degenerasi makular).

Makanan untuk mata sihat #7. Jagung

Ia adalah sumber litein yang baik, iaitu merupakan pigmen kuning yang dijumpai di dalam makula.

Ia membantu mencegah degenerasi makula, dan melindungi rod dan kon daripada kerosakan radikal bebas disebabkan oleh cahaya UV.